Betygsinflation - vad innebär det?

onsdag 4 december 2019

Diskussioner om de svenska skolornas betygsinflation dyker ibland upp i nyheter och opinionsspalter. Skolverket slog i början av 2019 larm om att det finns stora skillnader mellan elevers slutbetyg och resultat på nationella prov. Dessutom finns "relativ betygssättning" vilket betyder att betygen ofta sätts i relation till elevernas generella prestationsnivå på skolan. På skolor med många högpresterande elever är det därför svårare att få högre betyg än på skolor med ett lägre genomsnitt.

Utredning om svenska betyg

Sen 2018 har det pågått en statlig betygsutredning, ledd av Jörgen Tholin. Syftet är bland annat att ta fram förslag på hur man i gymnasiet  kan gå över till ämnesbetyg istället för de nuvarande kursbetygen. Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna har kommit överens om att ta ytterligare krafttag mot betygsinflationen och har bett Betygsutredningen ta fram förslag på hur man kan motverka den. Förslagen ska presenteras i maj 2020.

Spelar det någon roll?

Varför spelar det egentligen roll att skolor ger bättre betyg till elever? Svaret är: ja! Det kan leda till att elever som kan mycket, men som går på en skola med en mindre generös betygssättning, inte får studieplatser på universitetet eller kursen de söker till. Det betyder även att det inte bara är elevens kunskaper som påverkar betyget, utan att valet av skola också kan spela roll. I dagens Sverige, med fritt skolval och konkurrens om elever, kan det leda till att skolor använder generösa betyg som en fördel för att locka många sökanden.

 

Detta kan vara bra att ha med sig när du jämför skolor! Här på Skolkollen kan du se den genomsnittliga betygspoängen för alla gymnasieskolor och statistiken är hämtad från Skolverket och SCB. Statistiken är pålitlig, men visar inte alltid hela sanningen.

 

Läs mer om betygsinflationen:

Skolverkets pressmeddelande
Artikel från Skolvärlden
Artikel från Lärarnas tidning

Betygsinflation - vad innebär det?


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!