Corona och skolstart – vad du bör tänka på

torsdag 20 augusti 2020

Många lärare är oroliga för skolstart och hur smittspridningen kommer att påverka arbetsvardagen. Vi summerar det viktigaste du som lärare bör tänka på eller funderar över för att hjälpa dig ha en lugnare skolstart.

 

I alla Sveriges skolor är det i grunden Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och arbeta hemifrån om möjlighet finns som gäller.  De har även vissa förslag och råd kring saker att tänka på vid skolstart. Därutöver är det huvudmannen i kommunen eller styrelsen för fristående skolor som har ansvar för arbetsmiljön i skolorna. Det är även dem som ska se till att riskerna för smittspridning minimeras. Det kan handla om att ha fler entréer, se till att klasser äter vid olika tidpunkter, eller använda större klassrum, om möjligt.

 

Du ska känna dig trygg
För arbetsbelastning är det rektor och skyddsombud som ansvarar. De ska tillsammans se till att lärare inte behöver göra dubbelarbete genom att undervisa både online och i klassrummen, utan att det istället delas upp mellan lärare eller att alla undervisas online, till exempel.

 

Känner du att du vill göra mer arbete hemifrån, till exempel planeringsarbete, för att du är orolig eller tillhör en riskgrupp, prata med din arbetsgivare. Det är de som kan utvärdera om det finns möjlighet att göra det, och i vilken utsträckning det i sådana fall bör ske. Om du arbetar från skolan men vill ha munskydd har de dock inget ansvar för att se till att de finns. Det är upp till varje lärare om de önskar att ha det och skaffa eget skydd.

 

Det är för tillfället inte helt klarlagt hur mycket barn smittar eller sprider sjukdomen vidare, men det verkar som att de inte är den huvudsakliga drivkraften i epidemin. Vi hoppas i alla fall att ni får ett bra skolår, Corona till trots!

 

Corona och skolstart – vad du bör tänka på


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!