Forskar för bättre luft på förskolor

måndag 7 maj 2018

Kemisten Josefin Persson började undersöka barnens inomhusluft på förskolan för att förhindra att dåliga material med skadliga kemikalier blir standard.

 

Forskningsresultaten visar att nybyggda förskolor med miljökrav vad gäller både byggmaterial och inredning har bättre inomhusluft och släpper ifrån sig mindre mängd hälsoskadliga kemikalier än andra förskolor, rapporterar SVT Nyheter

 

Sedan 2015 har Josefin Persson undersökt luften och förekomsten av skadliga kemikalier i tre nybyggda förskolor. Alla är så kallade lågenergihus och två av dem är miljömärkta. För att kunna göra en jämförelse har hon också tittat på en vanlig, men nyrenoverad förskola.

 

– Vi ser att vi har lägre halter skadliga kemikalier i lågenergiförskolorna och särskilt i de miljömärkta förskolorna. Så väljer man medvetet vilka material man använder så minskar de kemiska halterna i luften ganska mycket, säger Josefin Persson, som är doktorand i kemi vid Örebro universitet. 

 

Forskningen om inomhusluften är helt klar till hösten, men redan nu kan man se att nivåerna över lag är lägre än i andra jämförbara studier, men eftersom man vet lite om cocktaileffekten, alltså hur blandningen av kemikalier påverkar oss så har Josefin Persson ändå ett råd till alla kommuner som ska bygga nya förskolor.

 

– Satsa på någon typ av miljömärkning, för då får man ett medvetet materialval både för byggprodukterna, inredningen och leksakerna.

 

Läs hela artikeln här. 

 

Forskar för bättre luft på förskolor


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!