Hundar motiverar i undervisningen

fredag 4 maj 2018

 

Hundar används allt oftare i undervisningen på skolor. En skola som under våren haft specialtränade hundar på besök en gång i veckan är Knutby skola i Uppsala rapporterar Sveriges radio. 

 De fem specialtränade hundarna minskar stress, ökar koncentrationen och kan till och med vara ett stöd när barn lär sig läsa. Rektor Sofi Lundvall upplever att hundarna har ökat elevernas motivation och koncentration och att de har stor betydelse för barnen. 

– Jag märker att för många elever ökar det motivationen och koncentrationen. Hundarna kan jobba med så många olika delar som är viktiga för elevernas inlärning, berättar hon. 

 

Julia Hautamäki Andersson är tio år och tränar med hunden Bilbo. Hon har skrivit instruktionslappar till Bilbo och sedan byggt en hinderbana som de nu genomför. 

– Jag börjar skriva lapparna och så ställer jag ut banan så att Bilbo förstår vad han ska göra, säger Julia.

 

Bilbo som är en Australian Shepherd och vårdhund som annars är van att vara på äldreboende. Hans ägare är nu i full gång med att utbilda honom till skolhund. 

 

Läs hela artikeln här.

Är du nyfiken på Knutby skola? Här hittar du deras skolprofil!

 

På bilden ser du hunden Agnes tillsammans med tre elever från Knutby skola.
Foto: Cecilia Ohlén/Sveriges radio

Hundar motiverar i undervisningen


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!