Hur du avslutar terminen på bästa sätt!

Publicerad: torsdag 3 december 2020

Hur du avslutar terminen på bästa sätt!

Det är dags för den härliga tiden på året när vädret kallnar, vintermyset träder in och julledigheten står väntandes. Jul och nyår är för många den främsta tiden att få spendera tid med nära och kära, ta utflykter och koppla av i vintervädret, men det är viktigt att komma in i det utan att ha något som hänger efter och stör. Oavslutade arbeten, försenade läxor och uppskjutet plugg inför prov kan alla vara orsaker som gör att jullovet förstörs, eller att allt ackumuleras och försvårar arbetet nästa år. För att hjälpa till med att komma ikapp med läxor, arbeten och plugg så har vi skapat en lista med tips för hur du kan tänka och arbeta för att vara redo för jullovet och nästa termin! Häng med!
 

Se över och planera

Att se över och strukturera upp det som behöver göras är ett utmärkt första steg för att ta igen arbete. Lista upp allt som du ligger efter med eller som du behöver göra innan deadline. Efter att du tagit reda på allt som behöver göras kan du sen planera och skapa ett schema för hur du ska tackla uppgifterna. 

Att endast se allting som en hög med uppgifter som måste göras kan kännas skrämmande och till och med omöjligt, men genom att bryta upp det och skapa ett schema hjälper det till med att ge en helhetsbild över vad som behöver göras och när. Det här gör det även enklare att sätta undan tid exklusivt till just det arbetet. Ett extra tips är att beta av arbetet med prioritet på det viktigaste, det kan vara en deadline som kommer först i tiden eller arbeten som har större påverkan på betyget. 

 

Ta en paus

Arbeta flera timmar i sträck och stirra sig blind på ett papper eller en datorskärm är inte rätt tillvägagångssätt. Testa istället att ta strukturerade pauser om det känns som att det behövs. Genom att ta flera kortare raster ger du sinnet tid att återhämta sig och sedan se problemet från en ny vinkel eller få ny energi som fortsätter att driva arbetet framåt. De kortare strukturerade pauserna kringgår även problemet att försvinna in i andra aktiviteter som slukar tid, att inte ha bestämda ramar eller tider gör det enkelt att övertala sig själv att man endast ska se på en video eller ett avsnitt till,  men kan enkelt sluta upp med att det fortsatt uppskjutna arbetet aldrig blir gjort. Låt pauserna istället bara vara 10-15 minuter och håll på tiden.

 

Belöna dig!

Om allt har gått som det ska och arbetet flyter på i takt med schemat så är det i hög tid att belöna arbetet. Det här går även in på målsättningar och skapa mål, som att klara veckans arbete och ge en belöning om det blir avklarat. Att sätta mål och uppfylla dem är en av de bästa känslorna och ett väldigt bra sätt att även motivera sig genom studierna. Att arbeta för att nå målet. Gå ut och ät något gott i slutet på veckan eller bara ta en extra lång paus och var stolt över att du är grym!

Förberedelser inför nästa år

När allt väl är klart kan det även vara en bra ide att förbereda sig inför nästa termin. Se över vilka kurser som kommer och vad som väntar. Var redo med rätt material och attityd, att starta året utan några eftersläpande uppgifter är befriande och ger en bra grund att stå på inför årets kommande uppgifter. 

 

Men först hoppas vi på skolkollen att ni ska får njuta av ett fantastiskt jullov!