Lärare kritiska till vinstuttag

måndag 10 september 2018

En undersökning som Lärarnas Riksförbund har gjort visar att lärare generellt är mer kritiska till vinstuttag i friskolor och det fria skolvalet än övriga väljare.


– Lärare är ju högt utbildade akademiker för det första, och de personer som står skolverkligheten närmast. Dessutom är det en yrkesgrupp som ständigt står i dialog med elever, föräldrar, skolmyndigheter och andra som är verksamma i skolan på ett eller annat sätt. Deras röst borde definitivt väga tyngre i skoldebatten, säger han.

 

I undersökningen framkommer det bland annat att 70 procent av lärarna är helt emot vinstuttag, och 28 procent vill införa begränsningar. Totalt är alltså 98 procent av de svarande lärarna negativa till fria vinstuttag så som det fungerar idag.

 

När det kom till frågan om skolvalet var det 42 procent av lärarna som anser att närhetsprincipen borde gälla istället för det fria skolvalet. Skillnaden var inte lika stor i den här frågan då det var 39 procent av kontrollgruppen som också är skeptiska till skolvalet. 

 

1 000 lärare och 1 000 väljare deltog i studien som genomfördes av Novus i augusti, på uppdrag av LR.

 

Läs mer om varför lärare är kritiska till vinstuttag i skolan.

 

Lärare kritiska till vinstuttag


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!