Lärarbristen leder till många lärarbyten

måndag 17 september 2018

Lärarbristen gör att många skolor fortfarande saknar lärare efter sommarlovet. 

 

-I lärarbristens kölvatten har lärare börjat byta skola oftare. Lärare byter arbetsplats för att de tycker att arbetsbelastningen är för hög på en skola och hoppas kunna hitta en skola där det är bättre arbetsvillkor. Det är också problematiskt för rektorerna som får ägna alltmer tid nu, än för några år sedan, åt rekrytering, säger Louise Plobeck som är ordförande för Lärarförbundet i Uppsala. 

 

När man söker på lärare på Arbetsförmedlingen finns det drygt 2050 jobb tillgängliga i hela landet. Uppsala län är ett av länen där behovet att lärare beräknas öka mest de kommande 15 åren, enligt SCB:s prognoser. Gränbyskolan är en av många skolor i Uppsala län där det fortfarande fattas lärare vid terminsstart.

 

- Vi har två tjänster ute nu. Vi har ökat med 100 elever på Gränbyskolan till hösten, något vi inte visste om i maj, och därför behöver vi rekrytera. Det är vissa lärare som är svåra att hitta, exempelvis behöriga lärare i slöjd och NO, säger Stina Hultén som är rektor på Gränbyskolan och Liljeforsskolan.

 

Här kan du läsa mer om hur lärarbristen påverkar personalomsättningen.

Lärarbristen leder till många lärarbyten


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!