Lärarbristen plåstras om av pensionärer

onsdag 22 augusti 2018

Lärarbristen i landet är så stor att andelen lärare över 65 år blir större och större. Många pensionerade lärare tillfrågas om de kan komma tillbaka och jobba några år till för att lindra krisen. 

Under föregående läsår undervisade 2 279 lärare över 65 år runt om i riket. Dessutom beräknas en stor del av lärarkåren gå i pension inom 10 år och långt ifrån tillräckligt med lärare utbildas för att täcka upp lärarbristen.  

 

– Lärarbristen är extremt allvarlig och oroväckande, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

 

I Kalmar län är över 12 procent av lärarna 65 år eller äldre medan den största andelen unga lärare mellan 20-29 år återfinns i Hallands län. 

Fördelarna med äldre lärare är att de har stor kunskap och erfarenhet inom yrket, men en nackdel kan vara lärare som inte hängt med i den digitala utvecklingen, något som Bodil Gustafsson, skolchef i Högsby kommun, menar är väldigt individuellt.

 

– Jag tittar på den här kommunen och den erfarenheten jag har, som skolledare. Jag har träffat många som har varit nära pensionen och som har varit väldigt duktiga digitalt, så det är väldigt individuellt. Det hänger inte på åldern, säger Bodil Gustafsson.

Läs mer här.

 

Hur är lärartätheten på skolorna i din kommun? Här hittar du alla skolor i Sveriges kommuner.

 

Lärarbristen plåstras om av pensionärer


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!