Mer idrott i årskurs 6-9

onsdag 29 augusti 2018

Många unga slutar idrotta i tonåren och blir då väldigt stillasittande. Det är en av anledningarna till att Skolverket föreslår att de 100 extra timmar idrott och hälsa som regeringen vill införa fördelas över årskurserna 6-9.

 

Skolverket har fått i uppdrag från regeringen att undersöka hur fler antal timmar i idrott och hälsa ska fördelas för att göra mest nytta för eleverna. Regeringen vill öka antalet timmar inom ämnet från 500 till 600 timmar från och med läsåret 2019/20. Idrottsforskare, högskolor och organisationer som Skolverket rådfrågat föreslår att timmarna ska fördelas i årskurserna 6-9. 20 timmar mer idrott och hälsa i årskurs 6 och 80 timmar i 7-9. Det motsvarar ungefär en halv timme mer i veckan i årskurs 6 och cirka 45 minuter mer i årskurserna 7, 8 och 9.

– Det är en viktig hälsofråga att eleverna får tillfälle att röra på sig varje dag i skolan och vi vet att det är eleverna i de högre åldrarna i grundskolan som är mest stillasittande. För många av dem kanske lektionerna i idrott och hälsa är de enda tillfällena som de är fysiskt aktiva, säger Lars-Åke Bäckman, undervisningsråd på Skolverket.

 

Läs mer här.

Hitta din skolprofil genom att söka här.

 

Mer idrott i årskurs 6-9


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!