Mer idrott i årskurs 6-9

Publicerad: onsdag 29 augusti 2018

Mer idrott i årskurs 6-9

Många unga slutar idrotta i tonåren och blir då väldigt stillasittande. Det är en av anledningarna till att Skolverket föreslår att de 100 extra timmar idrott och hälsa som regeringen vill införa fördelas över årskurserna 6-9.

 

Skolverket har fått i uppdrag från regeringen att undersöka hur fler antal timmar i idrott och hälsa ska fördelas för att göra mest nytta för eleverna. Regeringen vill öka antalet timmar inom ämnet från 500 till 600 timmar från och med läsåret 2019/20. Idrottsforskare, högskolor och organisationer som Skolverket rådfrågat föreslår att timmarna ska fördelas i årskurserna 6-9. 20 timmar mer idrott och hälsa i årskurs 6 och 80 timmar i 7-9. Det motsvarar ungefär en halv timme mer i veckan i årskurs 6 och cirka 45 minuter mer i årskurserna 7, 8 och 9.

– Det är en viktig hälsofråga att eleverna får tillfälle att röra på sig varje dag i skolan och vi vet att det är eleverna i de högre åldrarna i grundskolan som är mest stillasittande. För många av dem kanske lektionerna i idrott och hälsa är de enda tillfällena som de är fysiskt aktiva, säger Lars-Åke Bäckman, undervisningsråd på Skolverket.

 

Läs mer här.

Hitta din skolprofil genom att söka här.