Mötesetik för onlinemöten

Publicerad: torsdag 23 april 2020

Mötesetik för onlinemöten

För tillfället är det många gymnasieelever och föräldrar som måste dela på utrymmet hemma under tiden som skolor och arbetsplatser hålls stängda. Att ställa om från det vanliga mötet till ett digitalt är inte helt lätt – till exempel har skolor i Finland behövt säga till föräldrar som skymtas i underkläder i bakgrunden på digitala lektioner. Här är det du behöver tänkta på vid digitala möten!

 

Det är bara ca 20% av svenskarna som är vana vid att jobba hemifrån, och att ställa om till digitala möten kan vara svårt. Onlinemöten och onlinelektioner blir lätt röriga och stökiga. Här är sakerna att tänka på, både on- och offline, för dig som deltar i onlinemöten.

 

Förbered dig
Se till att din dator funkar, att du har en plats som är tillräckligt ljus för att arbeta och att du inte blir störd under tiden. Att sitta i ett avskilt rum för att kunna lyssna ostört kan vara ett tips om ni är fler hemma. Testa uppkopplingen, ljud och kamera innan mötet om möjligt.

 

Tänk på vad som syns
Ta en extra titt omkring dig – vad syns i kameran? Finns det något personligt du inte vill visa upp, kan man se in i ett annat rum, eller finns det en risk att någon kan gå eller stå bakom och distrahera andra? Rikta kameran innan ditt digitala möte så att bara det du vill ska synas faktiskt gör det.

 

Håll tiden och var fokuserad
Var i tid för mötet eller lektionen! Det tar nästan alltid lite längre tid att komma igång med digitala möten, att se att ljudet funkar för alla och för den som leder mötet att hitta en bra början. Du behöver inte bidra till att det tar längre tid. Lyssna på det som händer i mötet – sitt till exempel inte med mobilen eller läs mejl samtidigt, då är det lätt att missa vad som händer.

 

”Möblera” det digitala rummet
Om det är en mindre grupp kan det vara bra att ”möblera” det digitala rummet för att skapa struktur och ordning, genom till exempel en bild. Har man sen en talarrunda kan man gå ”bordet runt”, och alla har koll på när man kan eller ska prata. I klassrumssituationer kan man också använda sig av chatten för att digitalt ”sträcka upp handen” om man har en fråga eller något att säga.

 

Tänk på tekniken!
Det är mycket runtomkring mötet man ska ha koll på, så som kamera och mikrofon. Använd gärna hörlurar för att slippa rundgång och eko. Sätt på mute när det inte är din tur att prata om ni är många eller om du har störande ljud i bakgrunden. Ha kameran på så att andra kan läsa av ansiktsuttryck – det gör mötet mer levande!

 

När mötet är klart, glöm inte att stänga av kameran! Ha gärna ett kameraskydd så kan du vara säker på att ingen ser vad du gör.

Onlinemöten kan vara en utmaning, men också riktigt roliga när man lyckas hitta en struktur!