Rökfria skolgårdar

fredag 2 november 2018

Rökförbud på skolgårdar har funnits i ca 25 år för att barn och unga ska få vistas i en rökfri miljö. På Baldergymnasiet i Skellefteå har detta dock inte efterlevts och skolan riskerar nu vite. 

Skellefteå kommun har vid sina inspektioner sett att det röks på skolgården. Nu hotar kommunen skolan med vite på 10 000 kronor om rökningen på skolgården fortsätter, vilket är första gången i Västerbotten.

 

– Vi har samtal med ungdomarna nu. Det vi skulle vilja är att vi kunde hänvisa dem någonstans, och säga ”Om du nu fattar det här tokiga beslutet att röka får du röka här.” Men det får jag inte säga. Så det känns lite svårt, säger verksamhetschef Erik Burstrand.

 

Även Anderstorpgymnasiet i Skellefteå riskerar att få ett föreläggande om vite för samma problem.

 

Läs hela artikeln om problemen med rökning på skolgården här.

Rökfria skolgårdar


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!