Så använder du Skolkollen i gymnasievalet

tisdag 21 januari 2020

Nu är det dags att börja söka till gymnasiet! Tycker du att det finns för många skolor och program, eller vet du inte var du kan hitta relevant information? Använd Skolkollens sök- och jämförningsfunktioner!

 

Att söka till gymnasiet är ett stort steg i livet. Det är mycket att tänka på – vad är jag intresserad av? Vilken skola är bäst för mig? Vilka skolor finns det ens som jag kan söka till?

 

Skolkollen har koll
Här på Skolkollen kan du få koll på alla gymnasieskolor och -program som det finns att välja mellan. Skolkollen samlar information om alla Sveriges skolor på ett ställe. Du kan filtrera på kommun för att få fler val, eller direkt på en ort om du är säker på var du vill plugga.

 

 

All information på Skolkollen är automatgenererad vilket innebär att profilen uppdaterar sig själv med information från bland annat sajter som skolverket.se, SCB och matsedel.se. Alla gymnasieskolor i Sverige finns med i databasen så att du kan göra ett informerat val.

 

Hur väljer du skola?
DN rapporterar om att många skolor använder sig av marknadsföring och lockbeten för att locka till sig elever. På Skolkollen får du bara statistiken. Du kan se hur många elever som finns på skolan, vilka program du kan välja mellan, och den genomsnittliga betygspoängen. Vi vill att du ska kunna göra det val som är rätt för dig, inte bara det som låter bäst.

 

 

Du har även möjligheten att direkt jämföra skolor på Skolkollen. Klicka i ”jämför” på de skolor du vill titta närmre på. Du får då direkt en tydlig översikt över de viktigaste kategorierna. Få koll med Skolkollen!

 

Så använder du Skolkollen i gymnasievalet


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!