Så lyckas du med läxorna

Publicerad: måndag 18 november 2019

Så lyckas du med läxorna

För många i skolan är läxor en del av vardagen. Tanken är att läxor ska hjälpa barnet att lära sig mer om ett visst ämne genom individuellt arbete, men det är inte alltid det är lätt att komma igång. Fortsätt läs för några enkla knep för att skapa en läxläsningsrutin, hitta strategier, och lyckas med läxorna!

Skapa en vana

För att lyckas med läxorna är det viktigt att man skapar en vana. Det kan innebära att ha en speciell läxläsningstid, till exempel direkt när man kommer hem från skolan eller en träning, eller att en förälder hjälper till med läxan medan den andre lagar mat. Att gå och lägga sig i rimlig tid för att orka med är en del av att skapa en god vana.

 

Se till att ha den plats och material som du behöver för att göra läxorna. Platsen bör vara lugn med bra belysning. Att ha en lista på de läxor som behövs göras och bocka av dem när de är klara kan få läxläsningen att kännas enklare. Kalendrar och överstrykningspennor kan vara bra för att skapa en tydlig struktur. Ett hett tips för att göra läxläsningen roligare är att testa olika studietekniker - repetera samma sak på olika sätt, sätt ord och glosor i ett sammanhang, skapa en frågesport eller läs högt för familjen. Glöm inte bort att ta regelbundna pauser och fyll på med energi vid behov!

Föräldrarnas inställning spelar roll

När barnet är yngre kan det vara bra att påminna dem om läxor. Som förälder kan det även vara viktigt att hjälpa till med att skapa en plan inför ett prov, och påminna om sovtider. Det är dock viktigt att låta barnet ta ansvar för sitt eget lärande allt eftersom de växer. Om du som förälder alltid påminner och initierar läxläsningen kan det bli svårare för barnet att motivera sig själv. Fråga gärna om de behöver hjälp, men gör inte läxorna åt dem. Allt eftersom barnen blir äldre sätter sig ofta en läxläsningsrutin som håller år efter år och de behöver inte lika mycket hjälp från sina föräldrar. 

 

Vad du som förälder tycker om läxor, och hur du uttrycker det, kan ha stor påverkan på hur ditt barn klarar av läxläsningen. Ofta är barn med stöttande föräldrar, som uppmuntrar till läxläsning och ser ett värde i det, mer framgångsrika i skolan. Försök att prata om läxor som något roligt och värdefullt. Om det behövs kan du hjälpa till att sätta upp mål och delmål för ditt barn. Att belöna barnet när de uppnår målen kan verka motiverande – se bara till att delmålen inte är för små!

 

Även läraren spelar en viktig roll i läxläsningen. Låt barnet rätta läxorna i klassen så att läraren blir uppmärksammad på vad ditt barn behöver öva på och så de kan gå igenom de problem som finns. Om det är något som är otydligt, tveka inte att fråga läraren om stöd och tips, eller be barnet prata direkt med sin lärare. Läxor ska vara ett stöd, inte ett straff!