Ska du plugga på gymnasiet nästa höst?

Publicerad: måndag 9 november 2020

Ska du plugga på gymnasiet nästa höst?

Hösten 2021 kan kännas långt bort, men för dig som vill plugga på gymnasiet är det dags att börja tänka framåt. Processen börjar redan nu, genom att du bestämmer dig för vad, och var, du vill plugga.

Att söka till gymnasiet är ett stort steg i livet. Det är mycket att tänka på – vad är jag intresserad av? Vilken skola är bäst för mig? Ska man söka sig till samma ställe som kompisarna? Ansökningsperioden skiljer sig från kommun till kommun – därför är det viktigt att ta reda på när just din kommun öppnar och stänger antagningen.

 

Vad ska jag söka?

Det är inte lätt att veta vad man ska söka. Kanske vet man inte vad man vill bli eller, eller så känner man att det är viktigare att plugga tillsammans med kompisarna än att välja den perfekta utbildningen. Att prata med någon om intressen och mål för att försöka ta reda på vad som skulle passa bäst är en bra start.

För den som behöver guidning finns det olika tester man kan göra för att få inspiration. Du kan också jämföra olika skolor här på Skolkollen för att se vilken som har programmet du är intresserad av. Det bästa är dock att gå på öppna hus! Sök upp den skolan eller de skolorna som är mest intressanta och se till att gå - ofta får man en bättre känsla för om valet är rätt eller fel när man är på plats.

 

Men Corona då?

I och med att smittan fortfarande sprids på många ställen i landet kan det vara svårt att besöka skolan live. Missa då inte höstens digitala gymnasiemässa! På ett säkert och smidigt sätt kan du ta del av en mängd information från ett flertal skolor från hela landet, på en och samma dag. Lycka till med ditt val!