Studieteknik och studiestrategi

fredag 13 mars 2020

Att plugga är inte alltid enkelt. Hur gör man läxorna på bästa sätt? Hur övar man inför ett prov? Vi ger tips på hur du kan lägga upp dina studier för att lyckas på bästa sätt!

 

Att plugga involverar flera delmoment – det är delvis vad man lär sig i skolan, men också hur man gör sina läxor och hur man pluggar inför prov. Det är lätt att känna sig stressad om man börjar för sent eller har svårt för att komma ihåg material. Här hittar du några tips för hur man kommer igång på bästa sätt och skapar vanor och rutiner för sina studier!

 

Skapa en vana
Ett av de viktigaste stegen till att lyckas men sina studier är att skapa en vana. Det kan till exempel vara att du har en bestämd tid där du kan be en lärare, förälder eller äldre syskon om hjälp. Att få tillräckligt med sömn är även det en del av att skapa en bra studierutin.

Se till att ha en lugn studiemiljö med bra belysning. Ha ett system för att få en bra översikt över vilka läxor som behöver göras eller vilka ämnen du behöver plugga – det kan handla om att ha en lista att bocka av eller en kalender med olika uppgifter varje dag.

 

Ta ansvar!
Det kan vara enkelt att skylla på att läraren inte är bra eller att andra aktiviteter tar upp mycket tid, men i slutändan handlar studier om prioritering. Har du läxor, gör dem först så att de är klara och belöna dig med tv-spel eller kompishäng efteråt. Börja inte med läxorna för sent på kvällen och ha en plan för att börja plugga för ett prov i tid.

 

Hemligheten ligger i tekniken
Testa olika minnestekniker när du pluggar för prov för att se vilken som passar dig bäst. Man kan till exempel göra en minnesberättelse, skapa en sång eller associera information till saker eller platser. Man kan lägga till kroppsrörelser eller rim.  Man skapar enkelt en struktur som egentligen är rätt meningslös – men den hjälper oss att minnas.

 

Så här kan du t.ex. snabbt lära dig i vilken ordning planeterna är från solen och utåt (när Pluto fortfarande var en planet) – Min Vän Jag Måste Ju Skriva Upp Nio Planeter motsvarar planeterna Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus (och Pluto). Vi kan nästan lova att du kommer komma ihåg ramsan, och planeterna, nästa vecka om du tar fem minuter att lära dig ramsan nu.

 

Studieteknik och studiestrategi


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!