Yrkesprogram leder till jobb

Publicerad: torsdag 22 november 2018

Yrkesprogram leder till jobb

Gymnasieskolornas yrkesprogram leder ofta till jobb direkt efter studenten, det visar ny statistik från Skolverket. Det är framförallt studenter som gått fordon- och transportprogrammet som är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. 

Statistiken från Skolverket visar vad ungdomar som tog studenten under läsåret 2014/15 gjorde ett år efter avslutad utbildning. Ungefär en tredjedel av de 83 600 ungdomar som tog examen med godkända betyg hade arbete inom ett år och en fjärdedel av studenterna studerade på högskola. 

 

De elever som gått fordon- och transportprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet eller bygg- och anläggningsprogrammet var de som i störst utsträckning fick jobb omgående. Yrkesprogram där flest elever gått vidare direkt till högskolestudier var barn- och fritidsprogrammet och vård-och omsorgsprogrammet. 

 

Statistiken visar också att en stor andel av ungdomarna som läst yrkesprogram som fick jobb inom den yrkesbransch de studerat inom. 

Sök efter gymnasieprogram

Är du intresserad av att läsa ett yrkesprogram kan du söka efter gymnasieskolor på Skolkollen baserat på vilka program de erbjuder. På startsidan väljer du först gymnasieskola i rutan för skoltyp, då dyker en ny ruta upp där du kan välja vilket gymnasieprogram du är intresserad av.