Program & kurser på Malmö Latinskola Ro 1 i Malmö

Nedan finner du det utbud av program och kurser som Malmö Latinskola Ro 1 erbjuder. Läs gärna mer om de olika programmen på Skolverkets webbplats.

Introduktionsprogram

Vilket program du kan gå beror bland annat på vad du har för mål med din utbildning på programmet. Ett annat alternativ om du inte är behörig, är att gå kvar upp till två år till i grundskolan.

Gymnasieskolan har fem introduktionsprogram för de elever som inte är behöriga till ett nationellt program. De fem programmen är preparandutbildning, programinriktat individuellt val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion.

Inget av programmen ger examen, utan tanken är att de ska leda vidare till ett nationellt program eller till arbete.

Utbildningen är på heltid och innehållet i utbildningen bestämms i en individuell studieplan. Efter utbildningen får man ett studiebevis.

Inriktningar

  • Individuellt alternativ
  • Programinriktat val mot estetiska programmet
  • Programinriktat val mot humanistiska programmet

Estetiska programmet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga, kulturella och kommunikativa perspektiv. Estetik handlar om hur olika uttryck uppfattas av människans sinnen. Estetiken kan förstås som specifika konstformer likaväl som en del av kulturen, definierad som formerna för kommunikation, samexistens och gemensam förståelse mellan människor. Utbildningen ska ge eleverna möjlighet att arbeta skapande. Både individuellt och i samverkan med andra ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel. Under utbildningen ska eleverna därför pröva såväl ett konstnärligt som ett vetenskapligt förhållningssätt.

Centralt för utbildningen är att eleverna ska skapa, uppleva och tolka konst och kultur. Eleverna ska få möjlighet att reflektera över och öka sin förståelse av kvalitet och kommunikation genom diskussion om egna och andras arbeten. Utbildningen ska ge eleverna möjlighet att samverka med andra estetiska områden och med kunskapsområden där estetiken har en framträdande roll, som kulturvetenskap, historia, språk, teknikutveckling och kommunikation.

Utbildningen ska ge eleverna allsidig träning i det estetiska hantverket. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla både sina färdigheter och sin analytiska förmåga. Utbildningen ska också göra eleverna medvetna om juridiska och etiska frågor om yttrandefrihet och upphovsrätt i kulturutövande och i kommunikation med publik. Många kulturskapare tar uppdrag som egna företagare. Därför ska det finnas möjlighet för eleverna att utveckla kunskaper i entreprenörskap och företagande.

Kreativitet, nyfikenhet, kommunikation, samspel samt förmåga till eget skapande och framförande ska vara centralt i utbildningen. Att ta ansvar för sitt arbete, hantera och värdera stora mängder information, belysa frågor ur olika perspektiv, hantera digitala verktyg och medier samt ha möjlighet att bredda och specialisera sitt kunnande ska finnas med i utbildningen som förberedelse för konstnärliga och vetenskapliga högskolestudier.

Inriktningar

  • Bild och formgivning
  • Dans
  • Estetik och media
  • Musik
  • Teater

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst humaniora men även inom samhällsvetenskap.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper i humaniora. Inom humaniora studeras människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt och internationellt. Utbildningen ska sätta människans skapande och tänkande i centrum och behandla kulturarv, samtida kultur och interkulturella frågor, liksom språk som kulturbärare. Centrala kunskapsområden är därför språk, litteratur, historia, kulturhistoria och filosofi.

Språk och text intar en särställning och en språklig medvetenhet ska prägla utbildningen. Därför ska utbildningen utveckla elevernas språkliga säkerhet och kreativitet i tal och skrift samt deras förmåga att medvetet använda språket för kommunikation, reflektion och lärande i alla ämnen. Utbildningen ska ge eleverna redskap för att analysera och tolka olika typer av texter och talat språk på svenska och engelska inom programmets olika kunskapsområden.

Utbildningen ska ge eleverna kunskaper om metoder för att formulera och besvara frågeställningar inom humaniora samt färdigheter i att urskilja fakta, värderingar och logiska resonemang i olika typer av källor. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att argumentera i tal och skrift, dra slutsatser och motivera sina ställningstaganden. Utbildningen ska också ge eleverna färdigheter i att använda digitala verktyg och medier för informationssökning, kommunikation och presentation och i att söka, sovra och bearbeta information från olika typer av material med källkritisk medvetenhet.

Utbildningen ska bidra till att utveckla elevernas intresse för humaniora. Genom utbildningens betoning på människans tänkande och skapande ska eleverna ges möjlighet att reflektera över etiska och filosofiska frågeställningar, samt att utveckla humanistisk bildning och kunskaper som är betydelsefulla inom andra områden. Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla förmåga att ur olika perspektiv beskriva och tolka mänskligt handlande liksom att sätta sig in i och belysa olika sätt att tänka och uttrycka sig.

Utbildningen ska utveckla elevernas samarbetsförmåga samt stimulera dem att se möjligheter och ta initiativ. Vidare ska utbildningen möjliggöra för eleverna att omsätta kunskaper i humaniora i handling genom möten, studiebesök, utbyten eller andra jämförbara praktiska moment.

Utbildningen ska ge förutsättningar för eleverna att utveckla grunder i ett vetenskapligt förhållningssätt. Den ska även utveckla elevernas självständighet och ansvarstagande.

Inriktningar

  • Kultur

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst naturvetenskap, matematik och teknik men även inom andra områden.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer. Inom biologi, fysik och kemi beskrivs omvärlden i modeller som utvecklas i ett samspel mellan experiment och teori. Utbildningen ska också utveckla elevernas kunskaper om matematik. Matematik är ett eget ämne med sin särart, och det är även ett hjälpmedel vars begrepp och symbolspråk används för att utforma modeller i avsikt att förstå och analysera samband inom andra ämnesområden. Utbildningen ska stimulera elevernas nyfikenhet och kreativitet samt deras förmåga till analytiskt tänkande.

Genom utbildningen ska eleverna utveckla ett naturvetenskapligt förhållningssätt. Det innefattar förmåga till kritiskt tänkande, logiska resonemang, problemlösning och systematiska iakttagelser. Eleverna ska därför ges möjlighet att utveckla en förmåga att värdera olika typer av källor och kunna skilja på påståenden som bygger på vetenskaplig respektive icke-vetenskaplig grund. Förståelse av naturvetenskap bygger på ett samspel mellan teori och praktisk erfarenhet. Experiment, laborationer, fältstudier och andra jämförbara praktiska moment ska därför vara centrala inslag i utbildningen.

Utbildningen ska innehålla ett idéhistoriskt perspektiv vilket innebär att naturvetenskapens idéer och teorier studeras som delar i ett historiskt förlopp. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla intresse för naturvetenskapliga frågeställningar och de ska få ta del av aktuella forskningsrön inom relevanta områden. Utbildningen ska ge förståelse av hur naturvetenskap och samhällsutveckling ömsesidigt har påverkat och påverkar varandra och särskilt belysa naturvetenskapens roll i frågor om hållbar utveckling. Eleverna ska också ges möjlighet till etiska diskussioner om naturvetenskapens roll i samhället.

Språket är ett redskap för kommunikation men också för reflektion och lärande. Utbildningen ska därför utveckla elevernas förmåga att argumentera och att uttrycka sig i avancerade skriv- och talsituationer med anknytning till naturvetenskap och matematik. Eleverna ska även kunna förstå, läsa och skriva om samt diskutera grundläggande naturvetenskap på engelska.

Inom naturvetenskap och matematik sker datainsamling och beräkningar samt modellering i huvudsak med datorstöd. Förmågan att söka, sovra, bearbeta och tolka information samt att tillägna sig ny teknik är viktig för naturvetare och matematiker. Utbildningen ska därför ge god vana att använda modern teknik och utrustning.

Utbildningen ska främja elevernas ansvarstagande och samarbetsförmåga samt stimulera dem att se möjligheter, försöka lösa problem, ta initiativ och omsätta idéer i praktisk handling.

Inriktningar

  • Naturvetenskapsprogrammet, musik, särskild variant, estetiskt område
  • Naturvetenskap

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen i övrigt, om samspelet mellan individ och samhälle samt om hur människors livsvillkor varierar över tid och rum. I detta ingår kunskaper om människor som individer, som gruppmedlemmar och som deltagare i en samhällsgemenskap, samt om samhällens strukturer, verksamheter och funktioner. Utbildningen ska behandla frågor om bland annat demokrati, kommunikation, etik, genus och miljö. Utbildningen ska även ge eleverna förståelse av hur olika faktorer påverkar möjligheterna att bygga ett hållbart samhälle.

Utbildningen ska också behandla makt ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter. I detta ingår studier av faktorer som kan påverka och förklara det som sker i samhället alltifrån den lokala till den globala nivån. Utbildningen ska ge ett historiskt perspektiv för att eleverna med hjälp av det förflutna ska förstå förhållanden i dagens samhälle och orientera sig inför framtida samhällsförändringar.

Utbildningen ska behandla mediernas och informationsteknikens förutsättningar och möjligheter. Eleverna ska därför ges möjlighet att utveckla dels kunskaper om kommunikation och om hur åsikter och värderingar uppkommer, dels färdigheter i att kommunicera och presentera sina kunskaper, bland annat med hjälp av digitala verktyg och medier.

Utifrån studier av samhällsfrågor ska utbildningen ge eleverna möjlighet att utveckla ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt. I detta ingår att kunna avgöra om påståenden är grundade på fakta och att kunna urskilja värderingar i olika typer av källor. Utbildningen ska därför utveckla elevernas förmåga att söka, sovra och bearbeta information med källkritisk medvetenhet.

Utbildningen ska utveckla elevernas vetenskapliga medvetenhet genom att de får formulera och utreda frågeställningar och pröva att tillämpa teorier och metoder som används inom samhällsvetenskapen. Eleverna ska ges möjlighet att diskutera lösningar på samhällsvetenskapliga problem och motivera ställningstaganden med väl grundade argument.

Utbildningen ska utveckla elevernas förmåga att skriva, läsa, tolka och förstå olika typer av texter inom utbildningens olika kunskapsområden. Eleverna ska också ges möjlighet att uttrycka sig i varierande skriv- och talsituationer på framför allt svenska och engelska.

Utbildningen ska utveckla elevernas samarbetsförmåga, kreativitet, självständighet, ansvarstagande och förmåga att se möjligheter, ta initiativ och omsätta idéer i praktisk handling. Utbildningen ska också ge förutsättningar för eleverna att utveckla ett tvärvetenskapligt förhållningssätt.

Inriktningar

  • Beteendevetenskap
  • Medier, journalistik och kommunikation
  • Samhällsvetenskap

Musik

Estetiska programmet har sex inriktningar.

Inriktningen bild och formgivning ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i två- och tredimensionella tekniker, presentationsformer och konstnärlig gestaltning. Den ska utveckla elevernas förmåga att konstnärligt skapa och kommunicera inom bild- och formområdet. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på någon eller några delar av bild- och formområdet.

Inriktningen dans ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i konstnärlig dans. Den ska utveckla elevernas förmåga att gestalta och kommunicera genom dans. Inriktningen betonar sambandet mellan dansteknik, musikalitet, skapande och scenisk verksamhet samt sambandet mellan dans och hälsa. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på någon eller några genrer eller stilar.

Inriktningen estetik och media ska ge fördjupade kunskaper om medier ur ett estetiskt perspektiv. Den ska utveckla elevernas förmåga att kommunicera, berätta och beröra i ljud, text och bilder genom att konstnärligt och kreativt skapa produktioner. Inriktningen ska även ge eleverna möjlighet att tolka estetiska och konstnärliga budskap i medier. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på något eller några medieområden.

Inriktningen modedesign ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i designmetodik. Den ska utveckla elevernas förmåga att formge, konstruera och tillverka kläder för olika ändamål. Inriktningen ska även ge eleverna förmåga att konstnärligt illustrera och realisera idéer till kläder. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på något eller några delar inom området modedesign.

Inriktningen musik ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i musik från olika tider och kulturer. Den ska utveckla elevernas förmåga att konstnärligt skapa, gestalta och utöva musik. Inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att kommunicera genom såväl analog som digital musik. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på något eller några musikområden.

Inriktningen teater ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i teater inom olika konstnärliga praktiker. Den ska utveckla elevernas förmåga att konstnärligt skapa, sceniskt gestalta och kommunicera i samspel med en publik. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på något eller några av teaterns uttrycksområden.

Förutom att förbereda för högskolestudier kan samtliga inriktningar förbereda för till exempel konst- och kulturutbildningar inom yrkeshögskola eller konstnärliga utbildningar inom folkhögskola.

Inriktningar

  • Estetiska programmet, musik, spetsutbildning, riksrekrytering

Teater

Estetiska programmet har sex inriktningar.

Inriktningen bild och formgivning ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i två- och tredimensionella tekniker, presentationsformer och konstnärlig gestaltning. Den ska utveckla elevernas förmåga att konstnärligt skapa och kommunicera inom bild- och formområdet. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på någon eller några delar av bild- och formområdet.

Inriktningen dans ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i konstnärlig dans. Den ska utveckla elevernas förmåga att gestalta och kommunicera genom dans. Inriktningen betonar sambandet mellan dansteknik, musikalitet, skapande och scenisk verksamhet samt sambandet mellan dans och hälsa. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på någon eller några genrer eller stilar.

Inriktningen estetik och media ska ge fördjupade kunskaper om medier ur ett estetiskt perspektiv. Den ska utveckla elevernas förmåga att kommunicera, berätta och beröra i ljud, text och bilder genom att konstnärligt och kreativt skapa produktioner. Inriktningen ska även ge eleverna möjlighet att tolka estetiska och konstnärliga budskap i medier. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på något eller några medieområden.

Inriktningen modedesign ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i designmetodik. Den ska utveckla elevernas förmåga att formge, konstruera och tillverka kläder för olika ändamål. Inriktningen ska även ge eleverna förmåga att konstnärligt illustrera och realisera idéer till kläder. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på något eller några delar inom området modedesign.

Inriktningen musik ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i musik från olika tider och kulturer. Den ska utveckla elevernas förmåga att konstnärligt skapa, gestalta och utöva musik. Inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att kommunicera genom såväl analog som digital musik. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på något eller några musikområden.

Inriktningen teater ska ge fördjupade kunskaper om och färdigheter i teater inom olika konstnärliga praktiker. Den ska utveckla elevernas förmåga att konstnärligt skapa, sceniskt gestalta och kommunicera i samspel med en publik. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på något eller några av teaterns uttrycksområden.

Förutom att förbereda för högskolestudier kan samtliga inriktningar förbereda för till exempel konst- och kulturutbildningar inom yrkeshögskola eller konstnärliga utbildningar inom folkhögskola.

Inriktningar

  • Estetiska programmet, teater, spetsutbildning, riksrekrytering