Att välja gymnasium
Är det dags att välja gymnasium? Val av gymnasium kan vara ett svårt beslut
Det viktigaste av allt är att du utgår ifrån dig själv och vad som intresserar dig. Det kanske finns ett specifikt yrke du drömmer om? Har du en speciell talang eller vill du syssla med en särskild idrott? Oavsett är det viktigt att du ger dig tid att ta reda på vilka alternativ som finns och att tänka igenom beslutet ordentligt.
Sättet lärarna på skolan bedriver och leder undervisningen har en avgörande inverkan på elevernas resultat. Undervisningen ska ge förutsättningar att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås. På Skolkollen samlar vi statistik från Skolverket såsom genomsnittligt betygspoäng och hur stor andel av eleverna på skolan som slutfört med examen. Nedan presenterar vi den genomsnittliga betygspoängen för grundskolorna Lund kommun i jämförelse med genomsnittet för Sverige.
Är skolan stor eller liten och vad passar dig bäst? Nedan listar vi de största respektive minsta skolorna i Lund sett till antalet elever.
Det är som bekant stor brist på lärare över hela landet. Vissa gymnasieskolor lyckas dock bättre än andra med att locka till sig duktiga lärare. På Skolkollen presenterar vi andelen behöriga lärare på skolnivå för samtliga gymnasieskolor. Nedan ser du hur det ser ut i Lund i förhållande till övriga riket tillsammans med de skolor som har högst andel behöriga lärare i kommunen.
Från Skolinspektionen hämtar Skolkollen elevenkäter som ger en bild av hur elever trivs med sin gymnasieskola utifrån ett antal delfrågor. Nedan kan du se det samlade omdömet (övergripande nöjdhet) från elever på gymnasieskolorna i Lund kommun från Skolinspektionens elevenkät som genomfördes höstterminen 2017. Gymnasieskolan med mest nöjda elever i Lund kommun var Lunds Dans- o Musikalgymnasium.
För att eleverna ska trivas och lyckas i skolan är det också viktigt att personalen ges rätt förutsättningar att göra ett bra arbete. Från Skolinspektionen hämtar vi även personalenkäter som ger en bild av hur personalen trivs med sin gymnasieskola utifrån ett antal delfrågor. Det samlade omdömet från personalen på gymnasieskolorna i Lund kommun ger kommunen ett snitt på 7.8 poäng av 10 möjliga i Skolinspektionens elevenkät höstterminen 2017. Lars-Erik Larssongymnasiet får 8.6 i omdöme från personalen vilket placerar dem som nummer ett inom Lund kommun.
Rektorer och lärare ansvarar för att ge eleverna en tydlig uppfattning om utbildningens mål. Om eleverna ges en klar bild av vad som krävs ökar möjligheterna till utveckling och ett positivt resultat. Enligt Skolinspektionens elevenkät från 2017 får Lund kommuns skolor 6.5 poäng på delfrågan "Veta vad som krävs". Bäst i Lund på att informera sina elever i Skolinspektionens elevenkät från höstterminen 2017, är Lunds Dans- o Musikalgymnasium enligt eleverna själva.
Gymnasieskolan ska präglas av trygghet och arbetsro. En lugn och trygg miljö på skolan är viktig för att eleverna ska ges förutsättning för utveckling. Det är därför viktigt att gymnasieskolan har en tydlig plan för att säkerställa att studiero och ordningsregler efterföljs. Gymnasieskolorna i Lund kommun får enligt Skolinspektionens elevenkät från höstterminen 2017 ett samlat omdöme på 5.6 för studiero och 5.9 för ordningsregler. Allra högst omdöme får Lunds Dans- o Musikalgymnasium när det gäller studiero och Lars-Erik Larssongymnasiet avseende ordningsregler.
För att alla elever på skolan ska utvecklas och lära sig krävs individanpassad undervisning eftersom olika barn har olika behov. Högpresterande elever kan ha ett större behov av stimulans, utmaningar och att känna delaktighet och inflytande. Dessa elever ska ges den ledning och stimulans som krävs för att kunna gå snabbare framåt och nå ännu längre i sin kunskapsutveckling. Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund kommun fick det bästa omdömet av elever avseende stimulans, medan Drottning Blankas Gymnasieskola Lund rankade högst på delaktighet och inflytande. Lars-Erik Larssongymnasiet fick högsta elevomdömet i Lund kommun avseende utmaningar. Det sammantagna omdömet för samtliga gymnasieskolor i Lund kommun avseende stimulans, delaktighet och inflytande samt utmaningar i Skolinspektionens elevenkät som genomfördes hösten 2017 finner du nedan.
Elever som har svårt att nå målen har rätt till särskilt stöd. Skolan och lärarna har ett ansvar för att alla elever ska lyckas. För elever med särskilda behov kan undervisningen behöva anpassas för att möjliggöra utveckling i elevens egen takt. Elevenkäten och personalenkäten ger en bild av hur skolan upplevs. Särskilt duktiga på anpassning efter elevens behov anses JENSEN Gymnasium Lund vara enligt Skolinspektionens elevenkät höstterminen 2017.
Det är av stor vikt att eleverna känner sig trygga och mår bra i skolan. Ett aktivt arbete med elevhälsa, värderingar och att förhindra mobbning och kränkningar bör därför vara en självklarhet hos alla gymnasieskolor i Lund. Vissa gymnasieskolor lyckas dock bättre än andra. Undersök gärna hur elever och personal upplever att skolorna hanterar dessa frågor när du jämför. Lars-Erik Larssongymnasiet var den gymnasieskola i Lund kommun som enligt eleverna (Skolinspektionens elevenkät 2017) var bäst på att upprätthålla grundläggande värden på skolan. I samma enkätundersökning hamnade Lunds Dans- o Musikalgymnasium i topp avseende elevhälsa. Eleverna på Lunds Dans- o Musikalgymnasium upplever att de känns sig mest trygga i Lund kommun. Bäst på att förhindra mobbningar och kränkningar var Lunds Dans- o Musikalgymnasium enligt Skolinspektionens enkät. Nedan listar vi det samlade omdömet för Lund kommuns gymnasieskolor avseende grundläggande värden i skolan, elevhälsa, trygghet och arbetet med att förhindra kränkningar och mobbning.