På Skolkollen presenterar vi information om när din eller ditt barns skola i Strängnäs kommun har terminsstart, studiedagar, lov och skolavslutning.
Lov och läsårstider i Strängnäs kommun
På Skolkollen presenterar vi information om när din eller ditt barns skola i Strängnäs kommun har terminsstart, studiedagar, lov och skolavslutning.
Terminsstart
Efter lov och ledighet kan det vara skönt att komma tillbaka till skolan igen. Kanske är det dags att börja en ny skola? På Skolkollen hittar du terminsstart för alla kommunala grundskolor.
Sportlov
Visste du att sportlovet kom till på 1940-talet för att spara in på uppvärmningen av skolorna? Då kallades det kokslov eftersom man eldade med koks som är en typ av kol.
Idag kallas sportlovet även februarilov eller vinterlov. Sportlovet kallas just sportlov då det ofta är snö i februari och möjligheterna till vintersport är stora.
Många åker skidor, skridskor eller är ute och leker i snön under lovet. Anordnar er Strängnäs kommun gratis aktiviteter för barn och unga? Gå in på kommunens webbplats och ta en titt!
Sportlovet fördelas över olika veckor i Sverige, men infaller någon gång mellan vecka 7 och 12.
Påsklov
Sverige är ett land med kristna traditioner och därför har vi även påsklov i skolorna. Ibland infaller påsklovet veckan innan påsk och ibland under själva påskveckan.
Det beror på hur påsken ligger i kalendern och hur kommunen har bestämt att det ska fungera i just Strängnäs kommun.
Ofta anordnar kommuner gratis aktiviteter för barn och ungdomar under lovet.
Gå in på Strängnäs kommuns webbplats och se hur det fungerar i Strängnäs.
Skolavslutning
Skolavslutningen, som ofta infaller i början eller mitten av juni, sätter punkt för skolåret innan sommarlovet tar vid. Efter sommarlovet när det är dags att börja skolan igen påbörjar eleverna en ny årskurs.
Sommarlov
Sommarlovet är det längsta lovet vi har och infaller efter vårterminens slut och innan höstterminens början. Oftast börjar sommarlovet runt mitten på juni och sträcker sig till mitten på augusti.
Lärarna har sin semester under sommarlovet även om de inte har ledigt lika länge som ni elever.
Förr i tiden hade man sommarlov för att barnen behövdes hemma på bondgårdarna under sommaren. Då fick skolan anpassa terminen så att barnen kunde hjälpa sina föräldrar med sommarskörden.
På 1970-talet svängde det och sommarlovet började innebära mer fritid för de flesta barn. Många ungdomar passar på att sommarjobba på sommarlovet för att tjäna lite fickpengar.
Gå in på Strängnäs kommuns webbplats och se om de har information om sommarjobb för unga.
Vissa kommuner ordnar också gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga för att alla ska kunna ha ett roligt sommarlov. På Strängnäs kommuns webbplats kan ni kanske hitta information om aktiviteter i er Strängnäs.
Höstlov
Visste du att höstlovet förr i tiden hette potatislov? Då fick barnen stanna hemma från skolan för att hjälpa till med potatisskörden.
Det moderna höstlovet infördes stegvis för att lärarna ska få tid till planering och fortbildning. Tanken är också att ni elever ska få tid till egenstudier och därför kallas höstlovet även för läslov.
Prata med din lärare för att få tips om vad du kan träna lite extra på under lovet. Höstlovet infaller ungefär vid månadsskiftet oktober/november, runt vecka 44 i de flesta kommuner.
Ofta anordnar kommunerna gratis aktiviteter för barn och unga under höstlovet, så ta en titt på Strängnäs kommuns webbplats för mer information.
Jullov
Jullovet infaller mellan höstterminen och vårterminen, när det ändå är många röda dagar kring jul och nyår. Ofta börjar lovet ett par dagar innan julafton och eleverna är lediga till andra veckan i januari.
Jullovet är det näst längsta lovet vi har under skolåret. Jullovet är perfekt för att umgås med familjen, hitta på vinteraktiviteter eller bara mysa inne framför en film.
Förhoppningsvis går hela jullovet åt till pulkaåkning, eller vad tycker du?
Att välja grundskola
Är det dags att välja grundskola? Val av grundskola kan vara ett svårt beslut
Läsårstider & Lov
Läs mer om vilka läsårstider och lov som gäller i kommunen
Lediga jobb
Se alla lediga jobb i kommunen
Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?
Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete.
All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!
Skolkollen är en medborgartjänst för snabb, samlad och garanterat aktuell information om din eller ditt barns skola. Här hittar du bland annat lovdagar, länkar till frånvarorapportering, matsedel och kontaktuppgifter till skolans personal. All information du behöver på ett ställe, lättillgängligt i både mobil och dator!
Vi ger dig koll. Skolkoll.
Välgrundade skolval med Skolkollen
Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola.
Behörighetsgrad, betyg och programutbud m.m.
På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna.