Dags att välja gymnasium!

Publicerad: torsdag 16 januari 2020

Dags att välja gymnasium!

Nu är det dags att börja söka till gymnasiet! Ansökan öppnar under januari – exakt när beror på var i landet du bor – och är öppen fram till cirka mitten av februari. Vi hjälper dig som är förvirrad om vad som gäller genom valet!

 

Att söka till gymnasiet är ett stort steg i livet. Det är mycket att tänka på – vad är jag intresserad av? Vilken skola är bäst för mig? Ska man söka sig till samma ställe som kompisarna?

 

Ansökningsperioden skiljer sig från kommun till kommun – därför är det viktigt att ta reda på när just din kommun öppnar och stänger antagningen.

 

Vad är lösenordet?
De elever som går i nian ska ha fått ett lösenord skickat hem till sig, eller ha fått det utdelat på skolan. Har ditt barn inte fått något behöver de fråga sin SYV eller det antagningskansli de tillhör. Vet du inte kan du hitta alla antagningskanslier på antagningskanslier.skr.se. Du behöver ha lösenordet för att kunna logga in på gymnasieantagningens hemsida och göra din ansökan.

 

Ansökningsprocessen steg för steg
Efter inloggning är det dags att göra sina val. Valalternativen måste rangordnas, eftersom de val som är lägre rankade stryks om man kommer in på sitt första val. Det betyder alltså att favoriten ska vara på plats ett, val två på plats två och så vidare.

 

När dina gymnasieval är gjorda kan ansökan behövas skrivas ut och undertecknas, i vissa kommuner räcker det att skicka in på gymnasieantagningens hemsida. Enligt skollagen har den som är 16 år rätt att själv föra talan i mål och ärenden, vilket betyder att de själva kan skriva på ansökan. Den som är under 16 behöver även ha målsmans underskrift på ansökan. Om du har skrivit ut ansökan lämnas den in till studie- och yrkesvägledaren på skolan eller skickas direkt till kansliet för gymnasieantagning, beroende på var du bor.

 

Den första ansöksperioden är preliminär, och följs av ett preliminärt antagningsbesked som brukar dyka upp i mars. Den slutliga antagningsperioden är sen öppen i april och maj, då antagningen baserar sig på slutbetygen. Här går det att ändra rangordning samt lägga till eller ta bort utbildningar om man har ändrat sig sedan februari. Det slutliga antagningsbeskedet kommer i juni eller juli.

 

Hur vet man vad man ska söka?
Det är kanske inte helt lätt att veta vad man ska söka. Kanske vet man inte vad man vill bli eller känner att det är viktigare att följa med kompisarna än att välja den perfekta utbildningen. Att prata med någon om intressen och mål för att försöka ta reda på vad som skulle passa bäst är en bra start.

 

För den som vill ha mer hjälp finns det en mängd tester man kan göra för att få lite vägvisning. Du kan också jämföra olika skolor här på Skolkollen för att se vilken som skulle kunna vara det bästa valet. Det bästa är dock att gå på öppna hus! Sök upp den skolan eller de skolorna som är mest intressanta och se till att gå - ofta får man en bättre känsla för om valet är rätt eller fel när man är på plats.

 

Har du fler funderingar?
Gymnasieguiden har listat de 10 vanligaste frågorna om gymnasievalet.