Fler nior behöriga till gymnasiet

onsdag 3 oktober 2018

I våras var det fler nior som gick ut högstadiet med behörighet till gymnasiet än året innan. Statistik från Skolverket visar att det är nästan 2 procentenheter bättre än föregående läsår.

– Vi betraktar det här som ett trendbrott. Vi har ju sett under lång tid att andelen behöriga minskat. Jag tror att det beror på att svensk skola samlat sig på ett annat sätt och har mycket starkare kunskap om vad som är framgångsrikt för elever och vad man behöver göra, säger Peter Fredriksson som är generaldirektör för Skolverket.

 

För att få behörighet till gymnasiet ska man ha klarat minst åtta ämnen då det är minimum för att komma in på ett yrkesprogram. Ökningen är störst hos pojkarna som ökat 3 procentenheter. Av alla som gick ut nian i våras blev 84,4 procent behöriga jämfört med 82, 5 år 2017 och totalt är det 4 600 fler elever med behörighet i år.  

 

Läs mer om varför fler niondeklassare klarar behörigheten till gymnasiet.

Sök upp din skola här på Skolkollen och se hur många som klarar kunskapskraven!

Fler nior behöriga till gymnasiet


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!