Närhetsprincipen

Publicerad: onsdag 3 juli 2019

Närhetsprincipen

Du som förälder har rätt att välja skola till ditt barn i hela kommunen där ni bor. Er hemkommun är också skyldiga att fixa en plats i grundskolan - gärna så nära ert hem som möjligt. 

Avstånd till skolan

Det man utgår från när det gäller närhetsprincipen är gångavstånd till skolan. Sannolikheten att ni får gå på en viss skola ökar alltså om den också ligger i närheten av ert hem. Målet är att samtliga sökande ska kunna gå i den skola som ligger närmast sin bostad. Det innebär att det kan vara svårare att komma in på en viss skola om den ligger långt bort - men det beror såklart också på hur många som söker till just den skolan.

I mån av plats

För att försöka göra skolvalet så rättvist som möjligt, då skolor inte kan ta in hur många elever som helst, används alltså närhetsprincipen. Då räknar man bland annat ut och jämför hur långt olika elever som sökt till samma skola har. Detta genererar en poäng - som sedan används för att placera ut den sökande i en viss skola. Det här innebär inte automatiskt att man får gå på just den skola som ligger närmst - eftersom andras skolval och närhet också styr.

 

För friskolor gäller även andra principer utöver närhet - till exempel kötid och syskonförtur.

Tips! 

  • Gör ett aktivt val!
  • Kontakta potentiella skolor för att se hur söktrycket har varit tidigare år, om skolan ligger långt ifrån ert hem kan det bli svårt att komma in om det finns många sökande.
  • Välj gärna en eller två skolor som ligger nära, att välja flera skolor som ligger långt ifrån kan bli problematiskt.
  • Sök tidigt! Vissa skolor har åk 6-9, sök gärna dit tidigt då många platser kan vara upptagna vid årskurs 7.

 

Läs mer om närhetsprincipen på skolverket.se https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/valja-grundskola

 

När det blir fel i urvalet, samt tips på hur du kan tänka kring ansökningar: https://relativnarhet.se/