Närhetsprincipen

onsdag 3 juli 2019

Du som förälder har rätt att välja skola till ditt barn i hela kommunen där ni bor. Er hemkommun är också skyldiga att fixa en plats i grundskolan - gärna så nära ert hem som möjligt. 

Avstånd till skolan

Det man utgår från när det gäller närhetsprincipen är gångavstånd till skolan. Sannolikheten att ni får gå på en viss skola ökar alltså om den också ligger i närheten av ert hem. Målet är att samtliga sökande ska kunna gå i den skola som ligger närmast sin bostad. Det innebär att det kan vara svårare att komma in på en viss skola om den ligger långt bort - men det beror såklart också på hur många som söker till just den skolan.

I mån av plats

För att försöka göra skolvalet så rättvist som möjligt, då skolor inte kan ta in hur många elever som helst, används alltså närhetsprincipen. Då räknar man bland annat ut och jämför hur långt olika elever som sökt till samma skola har. Detta genererar en poäng - som sedan används för att placera ut den sökande i en viss skola. Det här innebär inte automatiskt att man får gå på just den skola som ligger närmst - eftersom andras skolval och närhet också styr.

 

För friskolor gäller även andra principer utöver närhet - till exempel kötid och syskonförtur.

Tips! 

  • Gör ett aktivt val!
  • Kontakta potentiella skolor för att se hur söktrycket har varit tidigare år, om skolan ligger långt ifrån ert hem kan det bli svårt att komma in om det finns många sökande.
  • Välj gärna en eller två skolor som ligger nära, att välja flera skolor som ligger långt ifrån kan bli problematiskt.
  • Sök tidigt! Vissa skolor har åk 6-9, sök gärna dit tidigt då många platser kan vara upptagna vid årskurs 7.

 

Läs mer om närhetsprincipen på skolverket.se https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/valja-grundskola

 

När det blir fel i urvalet, samt tips på hur du kan tänka kring ansökningar: https://relativnarhet.se/

Närhetsprincipen


Vad är Skolkollen?

Skolkollen är en tjänst som samlar statistik och information om alla Sveriges skolor på ett och samma ställe. Det gör vi för att det ska bli så enkelt som möjligt för föräldrar och elever att jämföra skolor och hitta uppdaterad information inför skolvalet eller byte av skola. På Skolkollen.se hittar och jämför du enkelt antal elever, behörighetsgrad hos lärare, genomsnittsbetyg och programutbud hos de olika skolorna. För dig som är befintlig elev presenterar vi även information såsom skolmat och läsårstider. Förutom att presentera statistik och automatgenererad information från bl a Skolverket, SCB och IST ger vi även skolorna möjlighet att bredda bilden av skolan på ett nyanserat sätt genom den utökade tjänsten Skolkollen Premium.


Är du skolledare eller pedagog och nyfiken på hur Skolkollen fungerar?

Skolkollen är en fantastisk medborgartjänst som ger er möjlighet att bli än mer tillgängliga för föräldrar och elever utan extra arbete. All information uppdateras automatiskt vilket gör att er profil alltid är aktuell. Vill ni ta kontroll över vilken information som presenteras i er skolprofil? Då får ni alla möjligheter att berätta hur ni arbetar, visa upp era goda resultat och vad som är fördelarna med just er skola, för både föräldrar, elever och potentiella medarbetare. Allt ni behöver göra är att uppgradera till Skolkollen Premium!