Perfekta tips inför skolstarten!

Publicerad: tisdag 21 juli 2020

Perfekta tips inför skolstarten!

Augusti månad är snart här, vilket innebär skolstart för många barn. Kanske är det dags för ert barn att börja i första klass eller så har ni lite äldre barn som ska anta nya och större utmaningar i nästa årskurs. I dagens inlägg tar vi upp praktiska förberedelser inför skolstarten som bland annat sömn, kost, packning och rutiner samt saker som kan vara bra att skaffa innan.

 

Sömn och kost

Eter ett långt sommarlov kan det vara nervöst att börja skolan. För att både du som förälder och ditt barn ska få en smidig övergång från ledighet till sysselsättning är sömnen och kosten två av de viktigaste faktorerna en bör tänka på innan skolstart. Att vända tillbaka dygnet om det är så att det blivit många sena kvällar under sommaren och börja äta mer rutinerat kan ta tid.

 

Tips #1

Börja i god tid med att vända tillbaka dygnet genom att hitta egna morgonrutiner som passar just er familj bäst. Det kanske är värt att vakna 30 minuter tidigare för att inte stressa för mycket på morgonen utan snarare få en lugnare start på den. Eller kanske mår ni bättre av att få i er lite extra sömn. Ni kör på det som ni tycker passar er bäst, testa er fram!

 

Tips #2

Skicka med ditt barn lite extra snacks om han eller hon har det lite svårare att äta tillräckligt med frukost på morgonen.

 

Packningen

Engagera ditt barn i sin egen packning inför skolan - Genom att låta era barn vara aktiva i planeringen om vilka kläder som ska bäras och vilket mellanmål som ska packas engagerar du dem i sin egen packning inför skolan och kan leda till större motivation inför skolan. Självklart ska dem engagera sig i den mån det går. Godis som mellanmål är inte alltid en bra idé!

 

Det kan underlätta mycket att du bidrar med ett skolkit som innehåller saker som behövs inför skolstarten, exempelvis en ryggsäck, matlåda till mellanmål, gympapåse, vattenflaska, pennskrin med mera.

 

Tips #3

Börja införskaffa produkter inför både skolan och utflykterna.

 

Tips #4

Se till att alltid packa med extra ombyte i fall en olycka skulle ske eller om vädret vänder utan förvarning.

 

Sammanfattning av goda rutiner

  • En god idé är att packa ryggsäcken och lägga fram kläder dagen innan inför varje skoldag tillsammans med ditt barn.

 

  • Även viktigt att tänka på är att förbereda en god och energirirk frukost på morgonen som kan hjälpa ert barn att hålla sig pigg under dagarna. Packa med en frukt eller ett mindre mellanmål till rasten eller skolutflykterna. 

 

  • För att barnen ska klara av skoldagarna är det viktigt att hinna få en god natts sömn. Är det svårt att få barnen trötta på kvällen kan ni låta de testa på någon sport eller leka med dem under eftermiddagarna. För att morgonen därpå inte ska vara alltför jobbig kan det vara bra att redan i god tid börja vakna tidigare några dagar innan skolstart för att vänja kroppen vid de nya rutinerna igen. 

 

  • Extratips: Se till att vara väl förberedd på att det kommer komma hem mycket läxor efter första veckan i skolan. Bestäm i förväg vilken tid på eftermiddagen eller kvällen som är tiden då dina barn ska göra sina läxor. 

 

 

Håll rutinerna roliga och glöm inte att ge ditt barn möjlighet för vila!