Tips på vad du kan göra under höstlovet i Sverige

Publicerad: måndag 26 oktober 2020

Tips på vad du kan göra under höstlovet i Sverige

Då det inte var så längesedan det var sommarlov är det kanske skönt att stanna hemma under hösten och speciellt höstlovet. Men något vill man ju göra, speciellt barnen. Kanske en dagsutflykt eller en övernattning på något roligt ställe? Pyssel, Halloween och filmmys. Idag delar vi några tips på aktiviteter att göra tillsammans med barnen under höstdagarna.

 


Dagsutflykter

Många av Sveriges familjenöjen har öppet året runt, därför kanske det kan vara trevligt att kombinera ett eller flera nöjen med en övernattning på ett vandrarhem eller hotell.

 

Museum

Många museum anordnar speciella höstlovsarrangemang. Ett axplock av museum i Sverige:

 

  • Eslövs Leksaksmuseum (Eslöv, Skåne)
  • Toy World (Helsingborg, Skåne)
  • Åbergs Museum (Bålsta, Uppland)
  • 007 James Bond Museum (Nybro, Småland)
  • 2047 Science Center (Borlänge, Dalarna)
  • A world of dinosaurs (Kalmar, Småland)
  • Arlanda flygsamlingar (Arlanda, Stockholm)
  • Armémuseum, (Stockholm)
  • Arsenalen (Strängnäs, Södermaland)
  • Arvika Fordonsmuseum (Arvika, Värmland)

 

Se fler här!

 

Äventyrsbad och simhallar

I Sverige har vi många små och medelstora äventyrsbad som passar för en dagsutflykt bland annat. Även vanliga badhus kan vara hur roligt som helst för barnen.

 

Äventyrshus

Vi har ett helt gäng med äventyrshus i Sverige som bland annat ”Fångarna på fortet” eller ”Escape rooms” där syftet är att leta upp ledtrådar för att därefter bryta sig ut/in från/in i andra rum. Dessa äventyrshus, som Boda Borg exempelvis, passar barn från ca 10 år, annars bör vuxen vara med för att spela tillsammans och hjälpa till.

 

Djurparker

Då djuren oftast brukar vara piggare under hösten visar dem upp sig lite mer, därför passar det perfekt med att åka till en djurpark som en dagsutflykt med eventuell en övernattning. Under höstlovet brukar det finnas många djurparker som har extraöppet såsom Nordens Ark som planerar med höstlovsaktiviteter som bland annat käpphästbana, gå på poängjakt. Även Kolmården, Borås djurpark, Orsa Rovdjurspark och Skånes djurpark har öppet och planerar aktiviteter för höstlovsveckan.

 

Skridskoåkning

Allmänhetens skridskoåkning är i full gång på många av Sveriges ishallar. Hit kan du ta med dig barnen och en mysig fika med varm choklad och bullar så att ni orkar ha roligt en längre stund.

 

Lekland

Både små och medelstora barn tycker väldigt mycket om att få gå till leklandet. Här brukar det oftast finnas mjuka bollar, stora klätterställningar och många nya vänner att lära känna och leka med.


Du behöver inte åka långt

Låna böcker på biblioteket

Att läsa tillsammans är både lärorikt och mysigt. Gör en miniutflykt till biblioteket, låna hem några böcker som barnen själva får välja ut eller sätt er tillsammans på biblioteket och läs en stund på plats.

 

 

Ta in hösten tillsammans

Ta med dig familjen och gå ut i skogen, samla olika löv, kottar, pinnar och ekollon. Gå tillbaka hem och skapa tavlor av det ni hittar.

 

Lek utomhus

Titta ut genom fönstret, ta på er kläder efter väder och hoppa ut och lek. Med en picknickkorg kan ni promenera ut till skogen och njuta av den friska luften.

 

 

All in på Halloween

Under höstlovsveckan äger även Halloweenhelgen rum. Dekorera pumpor, baka halloweenfika och titta på en lagom läskig film tillsammans. 

 

Baka tillsammans

Många barn tycker att det är kul att baka. Ta fram en barnbakbok och låt dem välja ut vad som ska bakas. Förbered tillsammans och njut av en härlig stund!


Låt höstlovsveckan börja!